660 de angajați din regiunile Sud Vest, Sud Muntenia și Sud Est pot beneficia de cursuri gratuite de IT
Digitalizarea face parte din viața noastră, indiferent că suntem angajați sau antreprenori, indiferent de tipul de companie pentru care lucrăm sau de domeniul în care activăm. Este o trăsătură cu care generațiile noi „se nasc” și pe care generațiile existente trebuie să „o dobândească”.
Din păcate însă Uniunea Europeană are un deficit estimat de angajați ,,digitalizați” de aproximativ 1 milion de persoane.
România, contrar faptului că se mândrește cu o comunitate respectabilă de specialişti IT și cu viteze de internet greu de egalat, se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte nivelul general de alfabetizare digitală a populaţiei, conform ultimului raport despre indexul de digitalizare realizat de Banca Europeană de Investiţii.
În acest context, Tech Academy își propune să contribuie activ la digitalizarea forței de muncă de la noi din țară, prin instruirea a 660 de angajați cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, din regiunile Sud-Vest, Sud-Muntenia și Sud-Est. Ei trebuie să fie angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), inclusiv PFA și întreprinderi individuale, cu domiciliul sau reședința în regiunile menționate anterior.
Cursanții vor interacționa cu traineri foarte bine pregătiți, care îi vor introduce în tainele digitalizării în cel mai firesc mod posibil. De exemplu, vor afla ce înseamnă Internet of Things. Pentru asta vor porni de la bazele conceptului, și anume Internetul, cu tot ce presupune el.
Apoi, vor învăța cum poate tehnologia să transforme afacerile și care sunt beneficiile aduse tuturor părților implicate: angajați, clienți, acționari, societate, etc.
Sau cum să se ferească de atacuri cibernetice.
Un aspect foarte important pe care îl vor înțelege este folosirea tehnologiei în beneficiul oamenilor și nu împotriva lor, așa că trainerii le vor explica și cum un simplu dispozitiv USB poate fi folosit pentru a compromite un calculator sau un întreg sistem. Le vor fi împărtășite și modurile prin care un atacator profită de încrederea pe care sistemul de operare o acordă dispozitivelor periferice pentru a depăși măsurile de securitate.
Și, desigur, vor învăța cum să se ferească și de știrile false, pentru că, nu-i așa, suntem în război informațional și avem toate motivele să ne îngrijorăm de faptul că oamenii (inclusiv jurnaliștii) împărtășesc în mod involuntar dezinformare. Mult mai îngrijorătoare sunt însă campaniile sistematice de dezinformare.
La Tech Academy, fiecare cursant va beneficia de 10 ore de consiliere profesională pentru stabilirea acțiunilor viitoare și identificarea nevoilor de instruire conform aptitudinilor actuale. Ulterior, toți cursanții vor participa la IT Bootcamp, un program accelerat de 80 de ore de dezvoltare a competențelor digitale.
În cadrul IT Bootcamp, cursanții vor dobândi cunoștințe și competențe relevante și actuale: vor afla ce înseamnă magazin online, social media și comerț electronic, produse inteligente, facturi electronice, recrutare electronică, comunicare, securitate de date, ce înseamna un profil virtual, GDPR din perspectiva digitală, SEO, Google Ads sau cum pot folosi Youtube-ul în avantajul lor etc.
Din cei minimum 660 de participanti la cursuri, peste 90% vor fi certificați și vor obține diplomă recunoscută de ANC.
Proiectul Tech Ac@demy este finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.