Masterclass

Răzvan Niţu

Phishing: În acest video, se prezintă o formă foarte uzuală de atac cibernetic, numită „Phishing”, în care atacatorul încearcă să își asume o anumită identitate pentru a convinge victima să îi trimită bani sau informații personale, cum ar fi parola unui cont (social media, bancar etc.). Vor fi prezentate principalele forme de phishing și modalitățile în care potențialele victime se pot proteja.

Atacuri de parola: În cadrul acestui video, sunt prezentate modalitățile în care funcționează atacurile ce vizează aflarea parolei unui cont oarecare prin încercări computaționale. De asemenea, sunt prezentate modalitățile de prevenție ale acestor atacuri.

Hack-uri celebre: În cadrul acestui video, sunt prezentate câteva dintre cele mai cunoscute hack-uri ce au avut loc în ultimii 15 ani. Acestea au avut ca scop fie obținerea de bani de la firme multinaționale, fie blocarea unor sisteme sau scurgerea de informații.

Ransomware: În cadrul acestui video, vor fi prezentate principalele forme sub care se poate prezenta atacul de tip „Ransomware”. Acesta este un tip de atac în care hackerul reușește să obțină date sau informații importante ale unei victime și o șantajează pe aceasta pentru a obține bani.

Introducere în organizarea calculatorului: În cadrul acestui video, sunt prezentate noțiuni fundamentale despre arhitectura unui calculator și diferitele niveluri din stiva de funcționare.

Date personale: În cadrul acestui video, va fi prezentat conceputul de „Date personale” : ce sunt acestea, cum se produc, la ce sunt utile și cum sunt folosite pentru a ne influența sau pentru a face bani de pe urma noastră.

Buffer Overflow: În cadrul acestui video, va fi prezentată o vulnerabilitate comună a programelor existente, buffer overflow. De asemenea, sunt prezentate sumar toate conceptele necesare pentru înțelegerea modului în care apare această vulnerabilitate și efectele negative ale acesteia.

Blockchain: În cadrul acestui video, sunt prezentate noțiunile elementare pentru înțelegerea conceptului de „Blockchain”. De asemenea, folosind un exemplu practic, este detaliat modul de funcționare al criptomonedelor.

Side channel attacks: În cadrul acestui video, sunt prezentate o serie de atacuri ce vizează emanațiile fizice ale calculatorului cum ar fi temperatura, undele electromagnetice, timpul de rulare al unui program. Vor fi prezentate modalități prin care folosind aceste metrici, se pot afla parolele într-un timp foarte scurt.

SQL Injection: În cadrul acestui video, va fi prezentată o modalitate foarte populară de a accesa o bază de date fara a avea credențialele necesare. De asemenea, va fi exemplificată modalitatea în care acest atac poate fi folosit pentru logarea în conturi unde nu este cunoscută parola.

Lucrul în linia de comandă: Orice hacker folosește linia de comandă pentru a își construi atacul. În cadrul acestui video, vor fi prezentate noțiuni de bază ale lucrului în linia de comanda.

Reverse shell: În cadrul acestui video, este prezentată, în mod practic, modalitatea de a obține controlul asupra unui calculator din internet.